Oboseala este o lipsă de energie, motivație și / sau concentrare. Practic „este nevoie de energie pentru a face energie”. Te-ai gândi că, la fel cum o zi are 24 de ore, și tu ai nevoie să produci energie pentru a acoperi cele 24 de ore?
Ducând E = MC 2 la un alt nivel, s-ar putea să fii surprins să afli că trupurile noastre dețin echivalentul a 1,86 milioane de kilotone de energie TNT sau de 88403 ori mai multă energie explozivă decât bomba cu hidrogen care a distrus orașul Nagasaki în al doilea război mondial .
Avem mai multă energie în noi decât ne putem imagina. Acum, cum folosești asta pentru a înțelege de ce suntem atât de obosiți? Primul pas este acela de a realiza că oboseala este modul în care corpul și mintea vă transmit că ceva nu este în echilibru.
Cele mai frecvente surse de oboseală sunt:
1. Somnul: Calitate Vs Cantitate
Studiile au arătat că munca în timpul nopții și durata de somn mai mică de șase ore sau mai mare de nouă ore este în detrimentul sănătății. În plus, luarea medicamentelor pentru odihnă pentru a obține ore optime de somn nu asigură calitatea somnului.
De unde știi dacă somnul tău este de calitate? În primul rând, trebuie să îți pui următoarele întrebări:
Te trezești obosit?
Te trezești cu gura uscată?
Te trezești cu dureri de cap?
Te trezești noaptea de mai multe ori?
Sforăi?
Dacă prezinți oricare dintre aceste afecțiuni, poți avea apnee în somn și ar trebui să discuți în continuare despre aceste simptome cu medicul tău.
Alte comportamente care fac dificilă obținerea unei calități optime a somnului sunt:
- Consumi alcool sau cofeină înainte de culcare.
- Lumina albastră. ( Renunță la televizor, laptop, telefon, cu două ore înainte de culcare) Indicat ar fi să citești sau să te relaxezi împreună cu familia sau prietenii tăi.
- Să lucrezi în dormitorul tău! Nu uita că dormitorul trebuie folosit exclusiv pentru somn și sex.
Dacă descoperi că faci oricare din activitățile de mai sus, încercă să le elimini din stilul tău de viață și să le schimbi cu obiceiurile sănătoase.
2. Sport: Lipsa sau excesul
Exercițiul optim este echivalent cu a pune carburant în mașină (exercițiu optim) față de conducerea mașinii până când nu mai are carburant și ai așteptări să funcționeze în continuare (exercițiu excesiv) sau îți cumperi mașina si să nu o conduci nicodată (lipsa exercițiului).
Activitatea zilnică ar trebui să fie de aproximativ 8.000-10.000 de pași pe zi, în funcție de vârsta ta și de nivelul tău de pregătire fizică. Prea puțin sau prea mult poate fi în detrimentul sănătății și poate duce la oboseală. Dacă indicele de masă corporală este mai mic de 18,5 și te simți rău, trebuie să te adresezi medicului tău.
Chiar dacă exercițiile fizice s-au dovedit că ajută la eliminarea depresiei și îmbunătășesc longevitatea, exercițiile excesive pot contribui la creșterea stresul asupra organismului. Exercițiul excesiv este mai neobișnuit decât lipsa sportului în viața ta.
3. Efectele secundare ale medicamentelor
Următoarele medicamente pot contribui la oboseală:
- Medicamente pentru scăderea presiunii sanguine
- Medicamente pentru scăderea colesterolului
- Medicamentele antialergice
- Medicamentele pentru anxietate sau depresie
Dacă nu îți amintești când ai început un tratament, poți să-l suni pe medicul tău pentru a afla dacă tratamentul se corelează cu simptomele oboselii. În caz contrar, te rog să îl informezi pe medicul tău despre simptome.
4. Probleme de sănătate
Unele probleme de sănătate pot contribui la oboseală, inclusiv următoarele:
- Diabetul zaharat: Simptomele hipoglicemiei ridicate sunt setea crescută, urinarea frecventă, infecțiile frecvente ale tractului urinar și oboseala. Un test simplu de sânge poate determina dacă nivelul glucozei este în limitele normale.
- Anormalitatea tiroidiană: Simptomele hipotiroidismului sunt creșterea în greutate, intoleranța la frig, pielea uscată și oboseala. Un test simplu de sânge poate determina dacă nivelul tiroidei este în limitele normale.
- Depresie: senzația de oboseală continuă poate fi un semn al depresiei. Dacă te identifici cu sentimentul de vinovăție sau fără speranță, dacă ai o pierdere de interes în activitățile care te obicei îți aduc plăcere sau ai gânduri de a te răni, trebuie să contactezi imediat medicul!
- Alimentația nesănătoasă. Lipsa vitaminelor poate contribui la anemie, care poate provoca oboseală.
Dacă nu ai niciuna dintre aceste problemei de sănătate, dar totuși te confrunți cu oboseala, poate ar fi indicat să evaluezi nivelul stresului. Este important să îți faci timp pentru tine, să te relaxezi, să citești o carte sau pur și simplu să mergi o zi la spa. Nu uita să îți faci timp pentru a medita și să te reconectezi cu natura! Uneori cele mai mici lucruri au cel mai mare impact în timp.
Sursa: mentalhealthamerica.net